Hoe werkt het?

6min

Hoe werkt het?

 • Iemand doet een melding van een hartstilstand via 112.
 • De meldkamer stuurt de benodigde ambulance hulpverlening naar het adres en met één druk op de knop wordt HartslagNu geactiveerd.
 • HartslagNu roept automatisch via een SMS of een App maximaal 30 hulpverleners op waarvan de helft voor directe reanimatie naar de patiënt wordt gestuurd en de andere helft wordt opgeroepen om een AED te halen en naar de betreffende locatie te gaan.
 • Een reanimatie moet binnen zes minuten worden gestart. Het AED-apparaat kan, indien nodig, worden ingezet.

De provincie Noord-Holland heeft een voorlichtingsfilm gemaakt over de werking van een AED alarmering. In de provincie Drenthe wordt op dezelfde wijze via HartslagNu gealarmeerd. Klik op de onderstaande afbeelding en u kunt de film bekijken.

App
Vanaf dinsdag 20 oktober 2015 is er ook een HartslagNu App beschikbaar gekomen voor alle burgerhulpverleners in Nederland, die in het bezit zijn van een smartphone.
Met behulp van de HartslagNu App worden burgerhulpverleners gealarmeerd die daadwerkelijk in de buurt van het slachtoffer zijn en binnen 6 minuten ter plaatse kunnen zijn. De computer van hartslagNu trekt een cirkel van 1500 meter vanuit het slachtoffer en alle beschikbare burgerhulpverleners binnen die cirkel worden, met een maximum van 30, opgeroepen!

De App gebruikt de locatie informatie van de smartphone om de huidige locatie te bepalen. Bij een oproep wordt een SMS-bericht en een pushbericht (bericht via de App) verzonden. Dit vergroot de kans dat de oproep meteen wordt ontvangen en direct gehoor kan worden gegeven aan de oproep.
De App is te vinden in de Apple store en de Google Play Store onder de naam – hartslagnu -.
Ook als u nog niet aangemeld bent bij HartslagNu is de App voor u te downloaden. U dient zich dan nog wel eerst te registreren.

Naast alarmering via de App blijft alarmering via een SMS-bericht bestaan. Als u de App uitzet (niet verwijderen!) wordt u op dat moment gealarmeerd via een SMS-bericht op basis van het opgegeven adres (of adressen).

Note: Er wordt gevraagd om ‘locatievoorziening’ op uw smartphone op ‘altijd’ in te stellen voor de App. De App gebruikt niet continu uw GPS, maar deze dient wel altijd aan te staan. Het batterij verbruik is minimaal.

Voor een goede werking van de HartslagNu app zijn de volgende telefoon-instellingen van belang:

 • De GPS/locatievoorzieningen staat altijd aan op de meest nauwkeurige stand.
 • Internet/WI-FI staat altijd aan.
 • De App heeft toegang tot de GPS/locatievoorzieningen.
 • De telefooninstelling accubesparing staat uit.
 • App-optimalisatie of een soortgelijke App staat voor de HartslagNu App uit.
 • De App mag pushnotificaties ontvangen.
 • Het mediageluid staat aan. Als het toestel op de stille stand staat, zal het geluid van de App hier niet doorheen breken.
 • iOS app: de HartslagNu App mag niet worden weggeswipet.

Hebt u een Samsung toestel, dan is het mogelijk dat een App op uw toestel staat die Apps afsluit als deze enkele dagen niet zjin gebruikt. Klik op de volgende link om de App uit te zetten voor de HartslagNu App: http://www.hartslagnu.nl/nieuws/192/samsung-en-app-hartslagnu.html

Tip: U kunt het telefoonnummer van waaruit wij alarmeren in uw telefoon opslaan als contact en prioriteit/favoriet. Het is dan mogelijk om alleen de meldingen van prioriteitscontacten door te laten. U kunt bij dat contact een aparte beltoon instellen. Hoe dat bij uw telefoon werkt kunt u het beste nakijken in de handleiding.
Het telefoonnummer van waaruit wij alarmeren is: +31642500349