Een veelgestelde vraag:

Hoe kan het dat de ambulance soms al eerder op de plek van het onheil is, dan de burgerhulpverlener, die een minuut daarvoor is opgeroepen?

De Meldkamer Noord Nederland te Drachten, berichtte ons het volgende:

Een melding van het alarmnummer 112 komt via Driebergen binnen en wordt naar de betreffende meldkamer doorgestuurd. Voor Drenthe is dat de Meldkamer Noord Nederland te Drachten. Als de melder aangeeft, dat de komst van een ambulance gewenst is, wordt die ambulance per direct naar het betreffende adres gestuurd. Zelfs vóór dat ze weten dat het om een hartstilstand gaat! De centralist vraagt vervolgens, conform een wereldwijd urgentie protocol, wat er aan de hand is en als blijkt dat het om een hartstilstand gaat, wordt de burgerhulpverlener opgeroepen. Die ambulance rijdt dus al eerder!! Het kan ook zijn dat een ambulance op weg is naar een huisartsenpost en een melding krijgt in de buurt van het slachtoffer. De huisarts zal dan even moeten wachten omdat dit spoed is. En soms gebeurt het, dat een ambulance naar een adres gaat wat in eerste instantie niet lijkt op een hartstilstand, maar het dan toch blijkt te zijn. Dan wordt de politie opgeroepen om bij te staan en wordt tevens ook de burgerhulpverlener alsnog opgeroepen, terwijl de hulpdiensten er al zijn. Allerlei redenen waarom de hulpdienst (ambulance) er eerder kan zijn dan de burgerhulpverlener.

Wat niet wegneemt, dat de professionele hulpdiensten blij zijn met de burgerhulpverleners en het alsmaar groeiende netwerk van vrijwilligers en AED apparatuur!

Dus bij een melding, gewoon gaan !!